Početna arrow Zanimljivosti arrow Vjeridba nekad i sad

Savjeti za mladence
Zanimljivosti iz svijeta vjencanja
Vjeridba nekad i sad Ispis
Do prije tridesetak godina na vjeridbu se gledalo kao na zvaničnu stvar! Ona je značila prvi iskorak u svijet bračne zajednice, ali i prilika za zvanično upoznavanje porodica sa jedne i druge strane.
Vjeridba je bila prilika da vjerenik razgovara sa mladenkinim ocem o ekonomskim pitanjima, troškovima svadbe, kao i drugim bitnim detaljima vezanim za vjenčanje. Izabranici bi razmijenili vjereničke poklone, a zvanična večera i slavlje obilježili bi zavjet. Običaj koji je posebno simbolizovao vjeridbu, zadržan i danas je darivanje prtsena.

Vjerenički prsten imao je dragi kamen, koji bi krio neku posebnu poruku. Prsten sa rubinom simbolizira odanost, dok je npr. u smaragdnom prstenu sakriveno obećanje da će partneri vječno biti zajedno! Biseri ni tada, pa ni danas u takvim prilikama nisu preporučljivi, jer prema drevnim vjerovanjima donose suze!
Mladenka bi takođe darivala mladoženju, a najčešći pokloni za mladoženju bili su kutija za cigarete, dragulji ili zlatni sat!
Vjeridbeni period trajao bi najduže šest mjeseci, nakon čega bi mladenci uz sve vjenčane počasti, ušli u bračnu uku!

To se objašnjava na više načina, a između ostalog nervozom onih koji očekuju veliko slavlje. Mladenci postaju nemirni, a i majke i očevi na čelu imaju ispisanu sumnju, te postaju veoma skeptični.
Od svega ovoga, danas je ostalo jako malo. Mladi se odlučuju biti zajedno, a da pri tom ne obavijeste porodicu, a kamo li svoju odluku objelodaniti na svečanoj večeri primremljenoj u tu čast. Vjeridbeni period traje sve duže, ali je zato nervoza kako kod vjerenika, tako i kod roditelja manja.
Jedini gest koji povezuje dva svijeta koji su već jako udaljeni je prsten. Danas zapravo mnogi mladi otkrivaju poeziju u ovom zalogu ljubavi, ponekad, poštujući tradiciju u obliku dragog kamenja, ali mnogo češće u formi srebrne burmice, koja se takođe u skladu sa prošlošću, vraća ako se vjeridba raskine.

preuzeto iz magazina "Svijet Vjenčanja"