Početna arrow Zanimljivosti arrow Vjenčanja i tradicija

Savjeti za mladence
Zanimljivosti iz svijeta vjencanja
Vjenčanja i tradicija Ispis

Svatovi su se nekada pozivali usmeno, a taj posao obavljao bi najčešće neko od rodbine ili posluga. Kod krišćana svatove je pozivao bliži rođak, a tom prilikom nosio je okićenu plošku, napunjenu rakijom. U svatove su se pozivali rođaci i prijatelji sa mladoženjine i mladenkine strane. Ranije je bilo pravilo da se vjenčanja ne zakazuju između Bajrama, a kod krišćana za vrijeme posta (korizme). Vjenčanja su se kod Bošnjaka uglavnom obavljala srijedom i subotom u opštini, pa tek onda održvala su se vjerska vjenčanja, ukoliko bi to mladenci željeli.
Kod krišćana vjenčanje se obavljalo nedjeljom u crkvi. Unutar vjerskih objekata, vjenčanja su se odvijala prema religioznom običaju, a van vjerskih objekata praktikovani su narodni običaji. Nakon Drugog svjetskog rata uveden je običaj da se vjenčanja obavljaju subotom i traju do nedjelje ujutro.
Velika pažnja pridavala se i svadbenoj odjeći. Tom prilikom mladenci su oblačili najsvečaniju djevojačku i momačku nošnju, dok je poseban dio svadbene opreme bilo mladino oglavlje, odnosno vijenac, veo i ćatkija.

STARI NARODNI OBIČAJI

Svaki grad, selo ili kraj ima posebne običaje koji se praktikuju kako bi se obezbjedila uspješnost i dugovječnost braka. Tako npr. kad bi mlada odlazila od kuće za njom bi se posipala voda. U kuću mladoženje ulazila bi ispod njegove ruke, pazivši da ne stane na prag, a tada bi je muž gurnuo naprijed. Treba dodati da se pojedini običaji njeguju i danas u nekim krajevima BiH, ili su pak poprimili nove oblike, prilagođen vremenu u kojem živimo.

preuzeto iz magazina "Svijet Vjenčanja"