Početna arrow Zanimljivosti arrow Vjenčanja i tradicija II

Savjeti za mladence
Zanimljivosti iz svijeta vjencanja
Vjenčanja i tradicija II Ispis

Svako vjenčanje odvija se po nekom nepisanom obrascu, kojeg se pridržavaju kako mladenci, tako i svi sudionici vjenčanja. Običaji koji su prisutni na vjenčanjima vremenom su se mijenjali, ali su u sebi zadržali nešto iskonsko i autentično i naravno za svaki od njih postoji razlog i objašnjenje. I danas njihova primjenja na vjenčanjima zavisi od sredine u kojoj živimo, konfesije, vlastitih uvjerenja...
No, postoji univerzalni običaji koji su karakteristični za vjenčanja širom planete. Evo pojašnjenja za neke od njih:


Razmjena prstenja

Vjenčana ceremonija nezamisliva je bez svečanog čina razmjene prstenja. Još u stara vremena u pisanim dokumentima se spominje vjenčano prstenje kao jasna i vidljiva potvrda bračnog zavjeta. Zatvoreni krug simbol je vječne ljubavi.

Veo
Nekada davno vjerovalo se da veo štiti mladu od zlih duhova. Veo je danas simbol skromnosti.

Zastoje mlada u bijelom?
U doba kolonija djevojke su za vjenčanje odijevale svoju najljepšu haljinu. Tek od 1840.godine, kada se kraljica Viktorija vjenčala u bijeloj vjenčanici, "bijela haljina" ulazi u modu. Bijelo je simbol bogatstva, čistoće, radosti i čednosti. Danas djevojke mogu odabrati razne nijanse bijele, od svijetle do šampanj boje.

Cvijeće
Historijski, cvijeće i ukrasna zelen imali su značajnu ulogu u privlačenju "dobrog" ili otklanjanju "zlog". Grci su koristili bršljan kao znak vječne ljubavi. Danas, bidermajer nosi poruku bogatstva, vječne i romantične ljubavi.

Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo
Kako bi se osigurao sretan i dug brak, mladenka bi trebala odjenuti nešto staro od nekoga ko je već dugo u braku i nešto novo što će je odvesti u novi život. Nešto posuđeno znači "posuđena sreća", a plava boja se povezuje sa čistoćom i skromnošću.

Torta
Svadbena torta je simbol sreće i bogatstva, a razmjena kolača pokazuje vjernost odanost jednog prema drugom. Torta ujedno znači i sladak početak.

Kićenje svatova
Kićenje svatova je način na koji će mladenci zahvaliti gostima što su došli da sa njima podijele sreću.

A zašto se bidermajer baca?
Ovaj običaj je nedavno uveden kao alternativa starom "cijepanju vjenčanice". U prošlim vremenima, djevojke su za sreću cijepale dijelove mladine haljine. Možete li samo na čas zamisliti sudbinu vjenčanice u velikom skupu?
Bacanje buketa je savremena zamjena, a mladina haljina ostaje netaknuta. I ne zaboravite - djevojka koja uhvati buket, sljedeća je koja se udaje! Isto je i sa mladićem koji uhvati podvezicu.

Prenošenje mlade preko praga
Vjerovalo se da zli duhovi kruže oko praga kuće u koju trebaju ući mladenci, pa se podizanjem mlade sprečava njihov ulazak.

preuzeto iz magazina "Svijet Vjenčanja"