Početna arrow Zanimljivosti

Savjeti za mladence
Zanimljivosti iz svijeta vjencanja
Zanimljivosti
Vjeridba nekad i sad Ispis
Do prije tridesetak godina na vjeridbu se gledalo kao na zvaničnu stvar! Ona je značila prvi iskorak u svijet bračne zajednice, ali i prilika za zvanično upoznavanje porodica sa jedne i druge strane.
Vjeridba je bila prilika da vjerenik razgovara sa mladenkinim ocem o ekonomskim pitanjima, troškovima svadbe, kao i drugim bitnim detaljima vezanim za vjenčanje. Izabranici bi razmijenili vjereničke poklone, a zvanična večera i slavlje obilježili bi zavjet. Običaj koji je posebno simbolizovao vjeridbu, zadržan i danas je darivanje prtsena.
Opširnije...
 
Vjenčanja i tradicija II Ispis

Svako vjenčanje odvija se po nekom nepisanom obrascu, kojeg se pridržavaju kako mladenci, tako i svi sudionici vjenčanja. Običaji koji su prisutni na vjenčanjima vremenom su se mijenjali, ali su u sebi zadržali nešto iskonsko i autentično i naravno za svaki od njih postoji razlog i objašnjenje. I danas njihova primjenja na vjenčanjima zavisi od sredine u kojoj živimo, konfesije, vlastitih uvjerenja...
No, postoji univerzalni običaji koji su karakteristični za vjenčanja širom planete. Evo pojašnjenja za neke od njih:
Opširnije...
 
Vjenčanja i tradicija Ispis

Svatovi su se nekada pozivali usmeno, a taj posao obavljao bi najčešće neko od rodbine ili posluga. Kod krišćana svatove je pozivao bliži rođak, a tom prilikom nosio je okićenu plošku, napunjenu rakijom. U svatove su se pozivali rođaci i prijatelji sa mladoženjine i mladenkine strane. Ranije je bilo pravilo da se vjenčanja ne zakazuju između Bajrama, a kod krišćana za vrijeme posta (korizme). Vjenčanja su se kod Bošnjaka uglavnom obavljala srijedom i subotom u opštini, pa tek onda održvala su se vjerska vjenčanja, ukoliko bi to mladenci željeli.
Opširnije...
 
Abeceda sretnih parova Ispis

Sretni Parovi - Vjencanja.baEntuzijazam, želje i težnje za upješnim brakom, karakterišu svaki "novopečeni" par. No, neki parovi taj entuzijazam nastoje zadržati, dok kod nekih ostaje samo trag u sjećanju. Koji je recept ljubavne sreće? Hemija... Sličnosti karaktera... Razumijevanje... Strast...

Psiholozi tvrde da sretni parovi, kao i on koji to nisu, imaju probleme i prolaze kroz teškoće, ali je način na koji ih rješavaju drugačiji. Koja su to pravila kojih se pridržavaju sretni parovi da bi održali početni entuzijazam i sačuvali veliku ljubav?
Opširnije...