Početna arrow Savjeti za mladence arrow Na dan vjenčanja vašim zvanicama servirajte zadovoljstvo!

Savjeti za mladence
Zanimljivosti iz svijeta vjencanja
Na dan vjenčanja vašim zvanicama servirajte zadovoljstvo! Ispis

Svadbeni rucakKada ste odredili mjesto gdje ćete proslaviti vaše vjenčanje, na red je došlo i da sastavite jelovnik. Poznato je da svečanosti ovakvog profila obiluju najrazličitijim slatkim i slanim gurmanlucima, pa će to biti prilika i da oni koji drže dijetu naprave iznimku.
Ukusi su različiti, a vaša dužnost je da zbog zvanica pokušate spojiti i nespojivo. To znači da vaš menu teba obilovati hranom koja će zadovoljiti i one najizbirljivije, ali o tome ćemo neki drugi put, jer da biste bili pravi domaćini trebate znati i kako poslužiti hranu. Na vjenčanjima naješći načini posluživanja hrane su klasični tip, švedski sto i treći i najrjeđi kombinovani.
Klasični tip posluživanja sastoji se u tome da konobar poslužuje predjelo, glavno jelo i desert.

Za toplo predjelo obično se servira supa ili čorba, a za hladno predjelo možete odabrati platu koja sadrži suhomesnate i mliječne proizvode ukusno dekorisane odgovarajućim povrćem. Izuzetak je ako se mladenci odluče za riblji menu, kada se kao predjelo služi riblja čorba, dimljeni losos, salata od hobotnice ili riblji carpacco.

Vjencani rucakGlavno jelo pretežno uključuje mesni obrok sa prilozima i salatom, poslije čega se služi desert i kava. Na ribljem meniu za glavno jelo serviraju se morski specijaliteti uz odgovarajuću prilog. Ovaj način posluživanja preporučljiv je na vjenčanjima sa manjim brojem zvanica.
Ako se odlučite za švedski sto, vašim gostima pružićete mogućnost da izaberu hranu koja odgovara njihovom ukusu. Osim toga, u odnosu na klasični način posluživanja, švedski sto omogučiće prisniju kominikaciju među gostima, pa vjerovatno na vašoj zabavi za uštoglje-nost neće biti mjesta.

Gosti će dok uzimaju hranu započinjati neobavezne razgovore, koji će na kraju kulminirati na plesnom podiju, pa od vjenčanja možete očekivati samo dobru zabavu. Ovaj način posluživanja idealan je za primjenu na vjenčanjima koja imaju izmeđi 50 i 100 zvanica.

Svadbena tortaUkoliko broj gostiju koje ste pozvali na vjenčanje prelazi 100 zvanica, kobinovani način posluživanja biće pun pogodak. To se posebno odnosi na prilike kada se čin vjenčanja ne odvija u istom prostoru gdje i sama vjenčana svečanost. Također, ako ste vjenčanje organizovali u tradicionalnom maniru, koji podrazumijeva odlazak po mladenku kod roditelja, onda je najbolje da se priklonite ovom načinu posluživanja. Da bi vaši uzvanici malo predahnuli, najbolje je da predjelo i jedan dio glavnog jela servirate na klasičan način, a ostatak u stilu švedskog stola. Prednost ovog načina serviranja hrane je što će vaši gosti utažiti glad po dolasku na mjesto svečanosti, a ostatak večeri sami mogu birati hranu koju vole i u količinima koju žele.

Uz sve ovo trebate imati na umu da kolači, torta i piće u pravilu ne ulaze u ponudu, ali i mogu ukoliko tako želite! U tom slučaju budite spremni izdvojiti i više novca. Sada vam još preostaje da shodno broju gostiju odaberete najbolji način za serviranje gastronomskih užitaka!

preuzeto iz magazina "Svijet Vjenčanja"