Početna arrow Savjeti za mladence arrow Money, money, money

Savjeti za mladence
Zanimljivosti iz svijeta vjencanja
Money, money, money Ispis

Znamo da nije romantično, ali novac je osim ljubavi najbitniji uslov koji je neophodno ispuniti, kako bi ste stupili u brak. No i kada ste sigurni da ste dovoljno samostalni i materijalno neovisni, brak je nalik svakoj drugoj instituciji koja podrazumijeva postojanje zajedničkog budžeta. No, tu je niz pitanja i dilema koje je neophodno riješiti prije nego nesuglasice oko novca otvore cijeli niz drugih problema! Ko u braku više zarađuje, a ko troši, na šta troši i koliko itd...

Kad novca nema dovoljno, odmah raste tenzija, povećava se nezadovoljstvo i eto sukoba. Zato, evo nekih savjeta kako biste pokušali izbjeći ili barem smanjiti sukobe u vezi sa novcem!
Nikada ne izbjegavajte razgovor o novcu, pa odmah u startu vašeg braka, pa čak i ranije budite slobodni da partneru kažete šta je to što su vaše bračne želje, a koje to ciljeve možete podvesti pod zajedničke. Možda je njegova želja novi automobil, a njena strast egzotična putovaja, a te razlike potrebno je pomiriti upravo razgovorom.

Ovdje ćemo napraviti manju digresiju i sugerisati vam, da bez obzira na primanja jednog od supružnika ni onaj drugi ne treba žrtvovati poslovne ciljeve zarad bračnih obaveza! Razloga je više, ali oni najbitniji vežu se za samopoštovanje, osjećaj sigurnosti i samozadovoljstva, a sve to može samo učvrstiti vaš odnos sa partnerom. Ipak, da bi sve bilo kako treba, morate povesti računa o tome ko više zarađuje, pa tako kada izdvajate novac za zajedničke potrebe, to činite srazmjerno primanjima.
Raspodjela dužnosti oko plaćanja računa i nadgledanja potrošnje novca, jedan je od bitnih segmenata samog braka, Sigurno bi vam mnogi bračni parovi savjetovali da već na početku odredite ko će plaćati račune i voditi brigu o zajedničkom novcu. U tom slučaju vam se sigurno neće desiti da se oslonite na onog drugog da plati račune, što bi vas moglo koštati isključenja električne energije ili telefona i najvjerovatnije svađom koja bi pokrenula mnoge nesuglasice.

Razmotrite i šta vas to najviše nervira kada se radi o novcu. Da li je to razbacivanje novcem jednog od partnera ili nepotrebne investicije koje vas vode samo u bankrot? Šta god da je, nastojte to dati do znanja supružniku, jer što duže to držite u sebi, nezadovoljstvo će postajati veće, a sukob intenzivniji.
Ovakvu vrstu problema najbezbolnije ćete rješiti dogovorom da osim zajedničkog kućnog budžeta oboje imate vlastiti novac, koji ćete trošiti za sopstvene potrebe. Vjerujte nam na riječ da ćete tada dosta lakše podnijeti njene česte odlaske frizeru i njegove izlaske sa prijateljima.
Koliko god da vaš partner ili partnerka zarađuju, može se desiti da se ne slože s načinom na koji trošite novac, zbog čega je veoma važno da imate vlastiti. To ne znači da trebate potrošiti cijelu platu na lično zadovoljstvo, a pri tom izostaviti plaćanje računa i hrane, već imati mjeru i samostalnost da sebi priuštite one stvari koje vas čine sretnijima.
Dogovor na samom startu poštediće vas mnogih svađa kasnije, pa ako je dogovor da imate odvojene račune i da ne virite jedno drugom preko ramena, trudite se da to i poštujete.

preuzeto iz magazina "Svijet Vjenčanja"